Produs adaugat in cos
Acest site foloseste cookies pentru a va oferi o experienta cat mai buna. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Mai multe informatii.
Acest site foloseste cookies pentru a va oferi o experienta cat mai buna. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Mai multe informatii.
Aminoacizii sunt cei mai importanti nutrienti din corp, de multe ori sunt mentionati in multe lucrari ca elemente care ne formeaza viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca aminoacizii stau la baza formarii tuturor proteinelor. Peste 75% din corp (excluzand apa) este alcatuit din proteine – neluand in considerare apa si grasimea, proteinele reprezinta trei sferturi din corpul uman.
Fibra musculara, membranele celulare, enzimele care ajuta creierul sa functioneze sunt formate din proteine. Deoarece proteinele joaca un rol atat de important in organismul nostru este esential sa le intelegem functia aminoacizlor.
Ce functii au aminoacizii ?
Reprezinta o mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism.
Sustin dezvoltarea si vindecarea tesuturilor si a celulelor.
Asigura refacerea tesuturilor musculare.
Imbunatatesc circulatia sanguin.
Produc enzime pentru o digestie optima.
Sintetizeaza hormoni esentiali in reproducere.
Contribuie la furnizarea energiei.
Daca dieta noastra nu aduce o cantitate suficienta de aminoacizi in organism, acesta isi va furniza singur proteinele necesare pentru functionare.
Deoarece corpul nu poate stoca aminoacizi va distruge propriile structuri de proteine, din sange si tesuturile musculare pentru a intampina nevoile de aminoacizi. Cei mai multi dintre noi, credem ca aducem o cantitate mare de aminoacizi din alimentatie, dar in realitate nu este asa.
Aminoacizii sustin vitaminele si mineralele pentru a functiona corect si eficient in organismul nostru.
Daca aminoacizii lipsesc, asimilarea si utilizarea altor nutrienti vor avea de suferit.
Daca aportul oricaruia dintre aminoacizi este prea mic pentru a indeplini nevoile corpului, niciunul dintre ceilalti aminoacizi nu pot fi folositi pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii tesuturilor.
Este foarte important ca aminoacizii necesari sa provina atat din alimentatie cat si din suplimente nutritive pe baza de aminoacizi. Toti aminoacizii sunt esentiali pentru o sanatate optima. Lipsa chiar si a unui aminoacid poate duce la aparitia anumitor afectiuni.
Cateva dintre efectele unei diete deficitare in aminoacizi includ nivel scazut de energie, insomnii, oboseala cronica, afectiuni digestive, caderea parului, aparitia afectiunilor dermatologice, dar si schimbari de natura psihologica precum nervozitate, depresie, anxietate, schimbari de dispozitie, iritabilitate, scaderea capacitatii de concentrare.
Ce sunt aminoacizii, cum se clasifica acestia si ce rol joaca in organism, de unde ii obtinem si ce beneficii au?
Aminoacizii sunt elemente constitutive ale proteinelor, cu numeroase roluri in procesele vitale, de la sinteza hormonilor, la cea a neurotransmitatorilor. Unii dintre acestia pot fi, de altfel, administrati sub forma suplimentelor alimentare, pentru sustinerea performantei atletice.
Din punct de vedere chimic, aminoacizii sunt compusi organici cu functiune mixta, ale caror molecule au in componenta gruparile -NH2 si -COOH (amino si carboxil).
Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi pentru a functiona corespunzator, 11 aminoacizi dintre acestia sunt sintetizati de catre corp si numiti aminoacizi neesentiali, iar ceilalti 9 sunt aminoacizii esentiali si pot fi obtinuti doar din alimente bogate in proteine sau suplimente nutritive pe baza de aminoacizi.
In cazul deficientelor de aminoacizi, are de suferit sinteza proteinelor, dar pot fi afectate si asimilarea altor nutrienti, precum si imunitatea.
Aminoacizii sunt necesari inclusiv pentru producerea enzimelor. Tocmai de aceea, sunt considerati unii dintre cei mai importanti nutrienti.
Aminoacizii esentiali, care pot fi obtinuti strict din alimente bogate in proteine sau din suplimente nutritive pe baza de proteine sau aminoacizi, sustin dezvoltarea musculara si reduc distrugerea musculara, prin evitarea catabolismului si prin refacerea tesuturilor musculare distruse in urma eforturilor intense la sportivi, prin sintetizarea proteinelor necesare acestor procese.
In cele ce urmeaza va prezentam care sunt aminoacizii esentiali si ce trebuie sa stii despre fiecare:
Lizina - joaca un rol important in cresterea masei musculare, mentinand sanatatea oaselor, contribuind la recuperarea in urma unei accidentari sau a interventiilor chirurgicale, la reglarea hormonilor, a anticorpilor si a enzimelor.
Histidina - este un aminoacid pe care il produce si organismul, insa in cantitati mici, insuficiente, astfel ca este incadrata in aceeasi categorie a aminoacizilor esentiali. Histidina faciliteaza cresterea, crearea celulelor de sange si regenerarea tesuturilor. Ajuta la mentinerea membranelor protectoare ale celulelor nervoase (teaca de mielina). Organismul metabolizeaza histidina in histamina, importanta pentru sistemul imunitar, pentru sanatatea reproducatoare si pentru digestie. Deficienta poate cauza anemie, cu atat mai mult in randul persoanelor care sufera de artrita si afectiuni ale rinichilor.
Treonina - este necesara pentru sanatatea pielii si a dintilor, intrand in componenta smaltului dentar, a colagenului si a elastinei. Ajuta la metabolizarea grasimilor si poate fi benefica pentru pacientii care sufera de indigestie, anxietate si stari depresive.
Metionina - joaca un rol important, alaturi de un alt aminoacid neesential - cisteina - un rol important in sanatatea si flexibilitatea pielii, a parului si a unghiilor. Contribuie la absorbtia corespunzatoare a seleniului si zincului si la eliminarea din organism a metalelor grele, precum plumbul si mercurul.
Valina - este esentiala pentru focusul mintal, pentru coordonarea muschilor si pentru calmul emotional. Suplimentele cu valina sunt adesea utilizate pentru cresterea masei musculare, pentru refacerea tesuturilor si pentru un plus de energie. Deficienta de valina poate provoca insomnii si reduce functionarea mintala.
Isoleucina - ajuta la vindecarea leziunilor si a ranilor, fortifica sistemul imunitar, regleaza nivelul zaharului din sange si echilibreaza productia hormonilor. Este prezenta preponderent in tesuturile musculare. Pe masura inaintarii in varsta, pot aparea deficiente de isoleucina, care provoaca pierderi ale masei musculare si simptome precum tremuratul.
Leucina - ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si contribuie la cresterea si refacerea tesuturilor musculare si osoase. Este importanta si pentru vindecarea leziunilor si a ranilor superficiale si are un rol important in productia hormonilor de crestere. Deficienta de leucina poate duce la aparitia eruptiilor cutanate, la pierderea parului si se poate manifesta inclusiv prin stari de oboseala.
Fenilalanina - ajuta corpul sa foloseasca ceilalti aminoacizi, proteinele si enzimele. Este convertita in tirozina de catre organism, compus necesar pentru anumite functii ale creierului. Deficienta de fenilalalanina are loc doar in cazuri exceptionale si poate duce la ingreunarea procesului de crestere in randul copiilor, respectiv la aparitia eczemelor, la oboseala si la dificultati de memorare, in randul adultilor.
La polul opus, excesele pot provoca anxietate, stari de iritabilitate si nervozitate si tulburari ale somnului; aceste simptome pot aparea in cazul consumului excesiv de dulciuri si bauturi racoritoare dietetice, indulcite cu aspartam, care contine fenilalanina in cantitati mari.
Triptofanul - este necesar pentru cresterea copiilor si este precursorul serotoninei si al melatoninei. In vreme ce melatonina are rolul de a regla somnul, serotonina contribuie si la aceasta misiune, pe langa cea de a regla apetitul, starea de spirit si durerea.
Triptofanul actioneaza ca un sedativ si, administrat ca supliment alimentar, poate imbunatati energia mintala si procesarea emotiilor, conform unui studiu din British Journal of Nutrition.
Deficientele pot determina aparitia pelagrei, care poate duce la dementa, probleme digestive si aparitia unor eczeme cutanate.
Aminoacizii neesentiali
Alanina - contribuie la producerea proteinelor. Este folosita pentru descompunerea triptofanului si a vitaminei B6. Este o sursa de energie atat pentru muschi, cat si pentru sistemul nervos central. Contribuie la fortifierea sistemului imunitar si ajuta organismul sa foloseasca zaharurile corespunzator.
Asparagina - are functie structurala in proteine si este folosita pentru biosintetizarea acestora. Este necesara pentru cresterea si dezvoltarea creierului. In plus, ajuta la recuperare si la sinteza proteinelor, in perioada replicarii poxvirusurilor.
Acidul aspartic - ajuta la producerea si eliberarea hormonilor si contribuie la functionarea optima a sistemului nervos, ultimele studii au demonstrat ca 3000mg de acid aspartic pe zi la barbati poate creste productia naturala de testosteron cu 40% in 14 zile de administrare.
Acidul glutamic - este un aminoacid pe care organismul uman il utilizeaza pentru a forma proteinele. In corp, acidul glutamic se transforma in glutamat. Acesta ajuta celulele nervoase de la nivelul creierului sa trimita si sa recepteze informatia de la alte celule. Acidul glutamic are, asadar, un rol important in functiile cognitive de memorie si invatare. In plus, poate ameliora simptomatologia specifica afectiunilor care se manifesta prin aciditate gastrica redusa sau inexistenta.
Suplimentele alimentare cu astfel de aminoacizi pot fi necesare in anumite conditii de sanatate, care impiedica productia lor naturala de catre organism.
Iata care sunt acestia:
Glutamina - este importanta pentru eficienta sistemului imunitar, joaca un rol important in sanatatea intestinala, creste performanta fizica si contribuie la cresterea masei musculare. Glicina - ajuta corpul sa produca glutation, un antioxidant care protejeaza impotriva degenerarii celulare. Este, totodata, o componenta a creatinei, compusul care furnizeaza energie muschilor si a fost asociat cu o serie de beneficii, de la sanatatea oaselor, la functionarea optima a creierului.
Glicina - este un aminoacid ce intra in structura colagenului, proteina structurala a pielii, a articulatiilor si a oaselor.
Glicina are, de asemenea, un efect calmant si poate imbunatati calitatea somnului.
Prolina - este un aminoacid produs de organism, dar care se gaseste si in alimente si suplimenta alimentare. Pentru ca are un rol important in formarea colagenului, are o serie de beneficii asupra pielii, articulatiilor si oaselor si ajuta la vindecarea leziunilor si a ranilor superficiale.
Serina - contribuie la biosinteza proteinelor si are un rol catalitic in functionarea mai multor enzime. Serina contribuie la imbunatatirea functiilor cognitive de memorie si invatare, astfel ca e adesea utilizata complementar pentru tratarea simptomelor unor afectiuni precum schizofrenia si boala Parkinson. Serina contribuie la imbunatatirea calitatii somnului si are si rolul de a transmite semnale chimice catre creier.
Tirozina - este o componenta esentiala in productia mai multor substante chimice la nivelul creierului, denumite neurotransmitatori, printre care se numara dopamina, epinefrina, norepinefrina. Tirozina creste capacitatea de concentrare la sportivi. Ornitina - se metabolizeaza in arginina, care stimuleaza eliberarea hormonilor de crestere.
Are proprietatea de a contribui la vindecarea mai rapida a leziunilor si ranilor superficiale si un rol imunomodulator.
Arginina - este un aminoacid cu efect vasodilatator, utilizat adesea ca supliment nutritiv, in tratarea anumitor afectiuni cardiace, dar si pentru tratarea disfunctiei erectile. Arginina poate contribui la reducerea tensiunii arteriale si la ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni ale sistemului circulator.
Cisteina - contribuie la formarea proteinelor si are un rol important in mai multe functii metabolice. Este proteina principala din par, piele si unghii si contribuie la formarea colagenului. Cisteina are proprietati antioxidante si isi aduce aportul la cresterea masei musculare.
Aminoacizii esentiali trebuie asimilati fie din alimentatie, fie din suplimente alimentare cu aminoacizi, deoarece organismul uman nu ii poate produce.
Bibliografie
chem.libretexts.org
urmc.rochester.edu
veryhealth
researchgate.net
medical.net
newsmedical
sciencedirect