Semințele de dovleac sunt o sursǎ de minerale și ȋn special de zinc, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul lor  ȋn dieta zilnicǎ pentru a obține un aportul recomandat.

Conținutul lor caloric provine, în special, din proteine și grăsimi, mai ales cǎ semințele  sunt deosebit de bogate în acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul linoleic, substanțǎ care scade colesterolul „rǎu” și ȋl crește pe cel „bun”.  

Studiile recente au arǎtat faptul cǎ dieta mediteraneană, bogatǎ în acizi grașine nesaturați, ajutǎ la prevenirea bolilor coronariene, dar și la prevenirea dezvoltǎrii accidentelor vasculare cerebrale.

În plus, semințele sunt o sursǎ excelentǎ de aminoacizi și glutamat. Semintele de dovleac sunt, de asemenea, o sursǎ foarte bunǎ de vitamina E, un puternic antioxidant, ce ajută la menținerea integrității pielii prin protejarea acesteia de radicali liberi.

Semințele conțin și tiamina, riboflavinǎ, niacinǎ, acid pantotenic, vitamina B-6 și folați, dar și  minerale esențiale, precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu. 

Acestea conțin substanțe chimice ce ajutǎ rinichii și vezica urinarǎ sǎ elimine apa, iar acest efect al semințelor este util ȋn tratarea anumite boli precum: inflamația vezicii, infecții la nivelul rinichilor sau retenție urinarǎ cauzatǎ de hiperplazie benignǎ de prostatǎ.  

Beneficiile semințelor de dovleac : 
- Bogate ȋn  minerale, inclusiv fosfor, magneziu, mangan, fier și cupru.  - Sunt o sursǎ bunǎ de vitamina K. 
- Conțin fitosteroli, compuși care  reduc nivelul de colesterol „rǎu”.  
- Semințele sunt bogate ȋn triptofan, un aminoacid esențial, care este convertit ȋn  serotoninǎ și niacinǎ. Din acest motiv, acestea sunt utile ȋn caz de depresie și insomnie. 
- Sunt bogate în zinc, ceea ce le face un protector natural împotriva osteoporozei. Un studiu realizat de cercetǎtorii americani a arǎtat faptul cǎ existǎ o corelație ȋntre aportul alimentar scăzut de zinc, nivelurile scăzute de minerale din sȃnge și osteoporozǎ la nivelul șoldului. • Sunt o bunǎ sursǎ de vitamina E și al comprexului de vitamine B. 
 -Conțin proteine de bună calitate.   - Reduc riscul de calcuri renali, reduc inflamația ȋn caz de artritǎ și sunt utilizate ca tratament ȋmpotriva viermilor intestinali.   
- Uleiul din semințe de dovleac ameliorează urinarea dificilă ce apare ȋn caz de prostatǎ mǎritǎ