Fulgii de ovaz contin un amestec de fibre solubile si insolubile, iar beta-glucanul este un tip de fibra solubila care s-ar parea ca are efecte benefice asupra colesterolului. Beta-glucanul si restul fibrelor solubile se descompun in timp ce ajung in tractul digestiv si formeaza un fel de gel care tinde sa atraga anumite substante ce provin din colesterol.

Cu alte cuvinte, colesterolul "rau" (LDL) este redus, iar cel "bun" (HDL) isi mentine nivelul initial. Studiile arata ca 3 grame de fibre (care se regasesc in fulgii de ovaz) pot sa scada nivelul colesterolului total cu circa 2% si pot sa reduca riscul aparitiei afectiunilor coronariene cu circa cu 4%. Mai mult, alte studii arata faptul ca dietele pe baza de fulgi de ovaz care dureaza intre 6 si 8 saptamani si care implica un consum de circa 43-85 de grame de tarate (un consum zilnic) pot sa reduca nivelul colesterolului total cu 20%, iar nivelul colesterolului rau cu 25%.

Alte beneficii ale fulgilor de ovaz: fulgii de ovaz contin o serie de antioxidanti care contribuie la formarea vitaminei E. Acesti antioxidanti inhiba de asemenea sinteza colesterolului "rau" si ii reduc nivelul.

Antioxidantii din fulgii de ovaz reduc colesterolul diminuand abilitatea celulelor din sange sa ramana in interiorul peretilor vaselor de sange. Altfel spus, fulgii de ovaz par sa fie o sursa excelenta de fibre care pot sa te ajute sa tii la distanta bolile cardiovasculare.

O jumatate de cana de fulgi de ovaz cu lapte proaspat ar putea sa reprezinte un mic dejun ideal pentru multi dintre voi. Daca beneficiile evidente asupra sistemului digestiv sau asupra colesterolului din sange nu iti sunt de ajuns, afla ca fulgii de ovaz s-ar parea ca joaca un rol important chiar si in lupta impotriva cancerului.

Acestia dilueaza carginogenii din intestine, iar acizii biliari sunt doar un exemplu de carcinogeni pe care fulgii de ovaz ii dilueaza. In plus, substantele fotochimice care se regasesc in fulgii de ovaz sunt cunsocute pentru rolul pe care il au in lupta impotriva cancerului.

Fulgii de ovaz pot sa contribuie la incetinirea digestiei amidonului, iar diabeticii ar putea sa profite din plin de acest lucru si sa evite astfel cresterea nivelului de zahar din sange care are loc de regula brusc, dupa terminarea unei mese.

Seleniu, zinc, fier, cupru, vitamina E, mangan si magneziu - toate aceste elemente nutritive se regasesc in fulgii de ovaz si adauga valoare cocktailului de vitamine si minerale de care ai nevoie in fiecare zi. Proteinele sunt un alt element component al fulgilor de ovaz, iar amestecandu-i cu lapte, vei reusi sa castigi un aport si mai mare de calciu.