Caloriile măsoară energia pe care o folosește corpul. Orice mâncăm conține calorii. Oricemișcare facem (inclusiv mersul pe jos,statul in piciare,cititul, etc.) arde calorii. În funcție deraportul dintre caloriile pe care le mâncăm și cele pe care le ardem, se pot întâmpla 3 lucruri:

1. Caloriile mâncate sunt egale cu cele arse si atunci greutatea ta rămâne aceeași. Cei mai mulțioameni mențin acest echilibru inconștient și nu se îngrașă dar nici nu slăbesc.  

2. Caloriile mâncate sunt mai multe decât cele arse. Treptat începi să iei în greutate.Surplusul de calorii este transformat în grăsime și în mușchi (dacă te antrenezicorespunzător).  

3. Caloriile mâncate sunt mai puține decât cele arse atunci Începi să slăbești. Deficitul de caloriieste compensat prin arderea de grăsime. Asta se întâmplă la dietă. Marea majoritate a dietelor merg pe dieta lowcarb,eliminarea mancarurilor procesate,dieta vegetariana,eliminarea lactatelor,eliminarea  meselor tarzii,etc

Indiferent ce dieta adpopti daca nu reduci numarul de calorii,indiferent daca deficitul de calorii apare prin  miscare sau alimentatie nu vei reusi sa slabesti.Este simplu vrei sa slabesti trebuie sa apara un deficit de calorii prin reducerea  caloriilor consumate sau miscare mai multa(in special cardio) si mentinerea numarul de calorii actual.