Foloseste metoda Intermittent Fasting pentru anti imbatranire

Dacă cauti o modalitate de ati schimba obiceiurile alimentare, nutritia, treci pe "postul intermitent"
Intermittent fasting înseamnă sa ai o anumită fereastră de timp în fiecare zi, de obicei 8 ore in care poti manca si iti poti organiza mesele, spre exemplu de la ora 12:00 la ora 20:00 in care poti sa mananci urmata de 16 ore in care nu mananci nimic, de la ora 20:00 la ora 12:00, in aceasta perioada se poate consuma apa, ceai, apa cu lamaie, cafea dar fara zahar, lapte. Daca doriti intervalul in care se consuma alimente poate fi 10:00 dimineata pana la ora 18:00 si perioada de repaus sa fie 18:00 -10:00, important este sa aveti o fereastra de 8 ore in care se consuma alimente urmata de o perioada de 16 ore in care nu se consuma alimente deloc, doar apa.Scopul final este să vă antrenați corpul să funcționeze mai eficient.

Ritmul circadian al organismului joacă un rol semnificativ în aproape fiecare proces celular. S-ar putea să știți deja că acest ritm este influențat de lumină: lipsa luminii naturale somn, aparitia luminii naturale ridicarea si activarea organismului in functie de lumina de afara, dar hrana are, de asemenea, un impact periferic semnificativ asupra ritmului, indiferent de condițiile de iluminare.

De exemplu, digestia este un proces metabolic atât de solicitant încât poate avea impact asupra construirii neurotransmițătorilor, reparării sistemului imunitar, oxidării acizilor grasi și chiar vindecării țesuturilor deteriorate. Prin limitarea timpului in care organismul trebuie să acționeze asupra digestiei, îi dați mai mult timp organismului si celulelor pentru a se reface.

Studiile privind efectele postului intermitent au arătat că alimentația cu durată limitată poate îmbunătăți mai mulți factori de sănătate, inclusiv problemele medicale cardiace, masa musculară și grăsimea, toleranța la glucoză, profilul lipidic, inflamația și volumul mitocondrial.

Studiile ulterioare au arătat că mâncarea într-o fereastră de 8 ore îmbunătățește flexibilitatea metabolică, care este capacitatea corpului dvs. de a utiliza atât carbohidrați cat și grăsimi pentru energie. De asemenea, poate îmbunătăți somnul și scaderea în greutate.

Beneficiile Intermittent fasting-ului se referă la nevoile specifice de sănătate și sănătatea fiecărei persoane. Dar, în general, scopul său este de a vă antrena corpul pentru a-și îndeplini toate funcțiile esențiale, cu atât de multă dăruire și eficiență. 
Ca si oricare alta metoda sunt si greseli in aplicarea intermittent fasting. Una dintre cele mai frecvente greșeli este să mănânci ceea ce vrei, nu ceea ce ai nevoie. Bunul simț se aplică în continuare, iar dublarea în jos a meniului va nega orice beneficii pe care le oferă Intermitent fasting. În schimb, concentrați-vă asupra meselor pline de grăsimi sănătoase, proteine și legume pline de fibre.
O altă greșeală este că nu țineți cont de aportul caloric necesar. Caloriile insuficiente vă pot încetini rata metabolică, determinând corpul dumneavoastră să sacrifice masa musculară și să ducă la deficiențe nutritive. Cu toate acestea, creșterea caloriilor prea mult ar putea duce la o creștere a proteinei inflamatorii C-reactiva. Este important să cunoașteți raporturile de calorii și macronutrienți potrivite pentru a vă menține energia.

Va prezentam un exemplu de plan de nutritie pentru Intermittent Fasting

Ora 12:00
  - 3 ouă cu legume la gratar, ulei de masline si 1 avocado  
Ora 14:00 
  - 400 g de fructe praospete
Ora 16:
  - 40 de grame de proteine din zer cu 10g de glutamina
Ora 18:00
  - 200g de piept de pui cu 200g de spanac sau 200 g muschi de vita cu 200 g de legume
Ora 20:00
 -  200g de salata de legume crude cu  1 lingură mare de ulei de măsline extra virgin si 200 g de peste(somon,ton sau pastrav)

Cei care doresc sa scada in greutate raman pe o singura masa cu carne pe zi, de preferat peste, iar la celelalte mese inlocuieste carnea cu legumele, este foarte important sa consumati 2-3 litri de apa zilnic si sa faceti cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi.

Acum că o sumă solidă de cercetare ce s-a dovedit avantajele metodei de postului intermitent, devine clar că stilul de viață se potrivește unei game largi de oameni. Dacă sunteți preocupat de sincronizare și pregătirea corectă a meselor, încercați să vă abonați la un serviciu de livrare a mâncării sau va gasiti timpul necesar pentru a găti mesele înainte cu o zi. Atunci când este pus în aplicare în mod corespunzator, un plan bun de intermittent fasting va oferă toată energia de care are organismul nevoie, oferindu-i totodată timp pentru odihnă, refacere, reparație și reconstruire cu succes a celulelor, ceea ce va îmbunătăți sănătatea dumneavoastră generală.

Beneficiile de sănătate ale postului intermitent

Acordarea de timp in plus pentru corp, 16 ore pentru funcțiile necesare organismului, digestia este unul dintre principalele beneficii ale postului intermitent. Altă este reducerea inflamației sistemice și îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, ambele susținând cu fermitate efectul de anti-îmbătrânire, gestionarea greutății și prevenirea bolilor cronice.

În timpul celor 16 ore de post, corpul consumă glicogen. Este nevoie de aproximativ 10-14 ore pentru a epuiza depozitele de glicogen din ficat, moment în care corpul dumneavoastră va începe să distrugă grăsimea și să o foloseasca pentru energie.

 7 Beneficii pentru sănătate ale postului intermitent

1) Ajută la menținerea stabilității zahărului din sânge în organism, reducând rezistența la insulină, ceea ce este excelent pentru a pre intampina problemele medicale in ceea ce priveste diabetul.

2) Oferă corpului și digestiei o odihnă necesară și determină procese importante de reparații la nivel celular, cum ar fi îndepărtarea deșeurilor (toxice) din celule. În felul acesta ajută la reducerea inflamației in corp.

3) Prin postul intermitent de repaus vă ajutati corpul să consume mai puține calorii. În loc să mergi pe energia din alimentele pe care tocmai le-ai mâncat, postul permite corpului să intre în rezervele de grasimi pentru a le folosi ca si sursa de energie.

4) În timp ce postul pe termen lung poate duce de fapt la incetinirea metabolismului, postul pe termen scurt, promovat de postul intermitent, se dovedește a crește metabolismul.

5) Stimulează creierul. Promovează creșterea neuronilor și îmbunătățește performanțele memoriei. De asemenea, ajută la scăderea riscului de a dezvolta boli neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer.

6) Îmbunătățește sistemul imunitar prin creșterea producției organismului de noi celule albe din sânge, care ajută organismul să lupte împotriva diferitelor infecții din organism.

7) Intermittent fasting oferă corpului nostru un beneficiu anti-îmbătrânire.

Este important să rețineți că, deși majoritatea oamenilor pot beneficia de efectele extraordinare ale intermitent fasting-ului bine implementat, ar trebui să se acorde o atenție deosebită femeilor gravide, copiilor, adolescenților, diabeticilor, persoanele cu probleme medicale, persoane cu probleme de imunitate sau oricui se confruntă cu dezechilibru hormonal, sa urmeze aceasta metoda doar la recomandarea medicului sau sub supraveghere medicala.