Cuvantul proteina vine din cuvantul grecesc proteios, care inseamna de prim rang. Prima menționare a cuvântului proteină a fost făcută de către Jakob Berzelius, cel care a descoperit proteinele si rolul acestora, în scrisoarea sa către Gerhardus Johannes Mulder din 10 iulie 1838, scrisoare în care menționează: Numele de proteină pe care îl propun pentru denumirea compusului organic rezultat prin oxidarea fibrinei sau albuminei, l-am derivat din grecescul proteios deoarece pare a fi substanța principală din nutriția animalelor.
Doar din primele cuvinte despre proteine ar trebui sa intelegem cat de importante sunt proteinele pentru corpul uman.


Proteinele constituie cărămizile necesare pentru constituirea ţesuturilor noastre (pereţii celulari, muşchii, sângele, părul, organele interne cum ar fi inima şi creierul etc), cât şi a hormonilor, enzimelor şi anticorpilor şi pentru înlocuirea celulelor uzate. Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi, mai exact există 21 de aminoacizi care formează proteinele umane, 12 dintre aceştia sunt produşi de organism, se numesc aminoacizi neesentiali, însă ceilalţi 9 aminoacizi, numiţi esenţiali, trebuie furnizaţi organismului prin alimentatie sau suplimente. Aminoacizii esenţiali sunt: izoleucina, leucina, lizina, trenonina, triptofanul, valina, metionina, histidina şi fenilalanina.

Proteinele sunt esentiale pentru mentinerea unei stari optime de functionare si pentru o stare buna de sanatate. Proteinele ofera organismului combustibilul necesar pentru a functiona, avand un rol esential in construirea si repararea tesuturilor, in refacerea si construirea sistemului muscular si in cel osos.

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi, care reprezinta o parte importanta din componenta celulelor, muschilor si tesuturilor. Proteinele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie noastra, in special din dieta atletilor si a persoanelor active, care practica sport regulat, deoarece exercitiile fizice expun organismul unui nivel de stres care ajuta la cresterea masei musculare, dar are nevoie de proteine pentru refacere si crestere- proteinele sunt in mod constant descompuse in aminoacizi care ajuta la repararea tesutului muscular.
Pe lângă sursele animale de proteina, există multe alte surse alternative de proteina, inclusiv mazarea, cânepa și zerul. Crandall a mentionat că toate acestea sunt opțiuni sanatoase, iar fiecare alege dupa preferinte. De exemplu, proteinele din zer sunt cele mai bune pentru cresterea si dezvoltarea in masa musculara, fiind recomandate persoanelor care urmaresc acest obiectiv.

Proteina din zer este un produs secundar, al procesului de fabricare a brânzei și, prin urmare, nu este vegan. Daca doriti proteine din surse vegane ca si supliment nutritiv le gasiti pe cele de la SunWarrior, Warrior Blend este un supliment pe baza de plante organice din canepa, mazare, cocos si goji, Classic Plus este din amarant, quinoa, orz verde.
 Proteina din zer se administreaza de obicei pentru cresterea si dezvoltarea in masa musculara, fara grasime, dar se poate folosi si in curele de slabire, de obicei pentru inlocuirea unei mese, fiind sarac calorii, grasimi si carbohidrati, facand din asta un shake proteic ideal.

Care este aportul necesar de proteine?


Conform literaturii de specialitate, aportul de proteine al unei persoane trebuie sa fie de minimum 10% si de maximum 35% din caloriile zilnice consumate. Fiecare gram de proteina consumat contine 4 calorii.
In Europa, un adult consuma in medie 0,83 de grame per kilogram de greutate corporala in fiecare zi, ceea ce inseamna ca un barbat consuma intre 67 si 114 grame de proteine pe zi, iar o femeie – intre 59 si 102 grame pe zi. Cel putin asa estimeaza Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA – European Food Safety Authority).
Conform Grupului de lucru privind suplimentele nutritive, bolile de nutritie si alergii din cadrul EFSA, necesarul zilnic de proteine se calculeaza in functie de varsta, sex, greutatea corporala si gradul de activitate:


Ce surse de proteine sunt recomandate?


Reprezentantii EFSA recomanda asimilarea cantitatii zilnice necesare de proteine atat din surse animale (carne, oua, peste, branza, lapte) cat si din surse vegetale (mazare, quinoa, linte, fasole, nuci, seminte de dovleac).

Orice dieta sanatoasa se bazeaza pe alimente variate, iar unele dintre aceste alimente ar trebui sa contina proteine. Majoritatea persoanelor cred ca proteinele se gasesc numai in carne, insa exista numeroase alte alimente bogate in proteine care pot si trebuie sa fie consumate.  

Surse de alimente bogate in proteine:

Ton                             100g – 25g proteine
Piept de pui la cuptor 100g – 24g proteine
Carne de vita             100g – 36g proteine
Somon roz                 100g – 23g proteine
Iaurt grecesc simplu  250g – 23g proteine
Branza de vaca         100g - 18g proteine
Ou (1 ou mare)                   –  7g proteine
Nuci                             50g – 10g proteine
Seminte de canepa    100g - 30g proteine
Nuci                            100g - 21g proteine
Mazare uscata            100g - 24g proteine
Mazare verde              100g -  4g proteine
Fasole boabe gatite    100g –  9g proteine
Naut, Linte                  100g -  9g proteine
Amaranth                    100g - 14g proteine


Surse de suplimente nutritive bogate in proteine

ShadoWhey Hydrolysate   100g - 90g proteine
ShadoWhey Isolate            100g - 86g proteine
LevroIso Whey                   100g - 83g proteine
Nitro-Tech                           100g - 81g proteine
100% Gold Standard ON   100g - 78-81g proteine
ShadoWhey                        100g - 76g proteine
Need Pure Whey                100g - 75g proteine
LevroWhey Supreme         100g - 74g proteine
Anabolic Pro Blend 5        100g - 73-76g proteine
Sunwarrior                         100g - 68g proteine
Bsn Syntha 6                     100g - 63g proteine



Deficienţa de proteine este o problemă din ce în ce mai des întâlnită în ziua de azi. Aceasta se datorează dietelor noastre care nu conţin îndeajuns de multe legume, precum şi faptului că adesea, se preferă mâncatul la fast food, în detrimentul meselor gătite acasă, sănătoase şi bogate proteinele de care corpul nostru are nevoie.

Alege surse de proteine cu un continut scazut in grasimi saturate.
Evita carbohidratii foarte procesati, tot ce inseamna faina alba, zahar, cartofi, chips-uri, dulciuri, pizza, etc.
Consuma mai multa carne la pranz sau la cina impreuna cu legume pentru o digestie optima.
Citeste cu atentie etichetetele la suplimentele nutitive pe baza de proteine, deoarece multe dintre aceste bauturi pot contine zahar si alti indulcitori calorici, alege proteine de calitate de la Protein House, de la producatori de top, Optimum Nutrition, Weider, Dorian Yates, Kevin Levrone, Need Supps sau Sunwarrior daca sunteti vegan.
Daca noi va recomandam sa aveti o alimentatie bogata in proteine, asta nu inseamna ca va recomandam sa faceti exces din consumul de proteine.

Pe de alta parte, cresterea consumului de proteine la 20% sau chiar 25% din caloriile zilnice nu dauneaza sanatatii, atat timp cat alimentatia este bogata si variata in nutrienti. 

Expertii de la Harvard Medical School recomanda persoanelor cu afectiuni renale cronice sa se consulte cu medicul nefrolog inainte de a decide sa-si cresca substantial aportul de proteine. Asta pentru ca un consum prea mare de proteine poate conduce in cazuri extreme la deshidratare sau chiar insuficienta renala.