Antrenamentul pentru un singur picior sau unilateral este o modalitate de a stimula noi fibre musculare si de a iesi din rutina antrenamentului clasic.Nu este o metodă de a dubla timpul la sală și nu este un exercitiu pe care il executi pentru a te evidentia in sala ci pur si simplu pentru a creste eficienta antrenamentelor de picioare.

Este o metoda pentru cine vrea să își crească nivelul de forță și folosește pentru asta exercițiile cu greutăți, este de asemenea, o cale de a te feri de accidentări, de a compensa dezechilibre și de a antrena picioarele, atunci când spatele nu permite folosirea unor greutăți prea mari.

Nu în ultimul rând, aceste exerciții sunt mult mai aproape de funcțional decât cele pentru ambele picioare. Practic alergăm, mergem și chiar sărim mult mai des pe un singur picior decât facem acțiuni care implică ambele picioare, concominent.Acest lucru nu inseamna ca o sa excludem antrenamentele in care sunt implicate exercitiile pentru ambele picioare.

Diferente;

Atunci când lucrăm diverse exerciții, stând într-un picior, o serie de mușchi, ce aveau rol doar stabilizator, participând izometric în mișcare, devin grupe musculare active. Astfel că, putem targheta și dezvolta anumite grupe, greu de stimulat altfel. Aceste grupe, devenind mai puternice si o sa folosim mai multă greutate în antrenamentele normale, deci să dezvoltăm mai multă masă musculară.

Prin faptul că platforma de sprijin este mult mai redusă și mai instabilă, antrenamentele unilaterale sporesc simțul echilibrului și cresc propriopercepția.

Există studii care au găsit o puternică corelație între accidentări la genunchi și subdezvoltarea anumitor grupe musculare ale șoldului,dacă există mușchi inactivi sau insuficient de puternici ce controlează poziția șoldurilor, atunci când efectuam anumite mișcari, cum ar fi genuflexiunile, un grad mai mare de tensiune va fi aplicat asupra articulației genunchilor, riscând deteriorarea acestora.

S-a observat la persoanele cu dureri la nivelul unui genunchi o sub dezvoltare a musculaturii corespunzătoare șoldului pe aceeași parte.

Atunci când există probleme la nivelul coloanei, care nu ne permite să folosim greutate mare, putem să lucrăm în continuare mușchii picioarelor folosind exerciții unilaterale.

Intalnim destul de des un dezechilibru între cele două picioare, ca urmare a preferinței pentru cel dominant în mișcări inconștiente, sau ca urmare a unei accidentări. Prin antrenamente unilaterale, aceste dezechilibre sunt foarte ușor de identificat și corectat.

Exerciții pentru un singur picior

Genuflexiunile pe un singur picior la TRX sunt unul din cele mai ușoare exerciții unilaterale. Întrucât talpile nu se mișcă de pe poziție și poziția este una relativ stabilă si iti mentii echilibrul cu ajutorul TRX-ului. Lucreaza cvadricepsul.

Fandările în față, fandările în lateral, fandările în spate și mersul fandat. Acestea sunt o serie de exerciții cu un grad de dificultate ceva mai ridicat.

Este nevoie de atenție și la poziția genunchiului, urmăriți cu atenție filmulețele respective, genunchiul nu trebuie să depășească vârful piciorului. De asemenea, trunchiul trebuie să stea perpendicular pe sol și pieptul scos în afară. Atunci când mișcarea este foarte bine stăpânită se poate trece de la gantere la o halteră pusă pe spate pentru a crește greutatea folosită.

De retinut;

Antrenamentele unilaterale au ca principal scop dezvoltarea mușchilor ce asistă mișcările principale,nu este cazul sa lucram cu greutati mari pentru a fi eficiente, cel mai important lucru la exercitiile unilaterale sunt forma de executie corecta.Mișcările unilatarale pot fi adaugate în fiecare antrenament sau pot fi făcute în sesiuni de câteva săptămâni. Important este să le încerci și să observi beneficiile lor.