Murele sunt bogate in cel mai puternic antioxidant: resveratrolul, acesta fiind totodata si un pigment ce confera culoarea movalie murelor.

Murele contin de asemenea vitamine si minerale, oligoelemente si substante active cu rol antiinflamator, antibacterian, antiimbatranire si totodata rol anticancerigen. Murele ne cuceresc prin aroma lor intensa si gustul dulce-acrisor, dar daca veti descoperi numeroasele beneficii pe care murele le aduc sanatatii veti iubi si mai mult aceste fructe.


MURELE – BENEFICII EXTRAORDINARE PENTRU SANATATE

MURELE NE INTARESC OASELE
Murele ne intaresc oasele prin conitnutul ridicat de calciu, fosfor si magneziu.Sunt indicate atat copiilor in procesele de crestere, cat si batranilor care au risc de demineralizare osoasa si adultilor care au nevoie de preventia patologiilor osoase si articulare.

MURELE AU EFECT ANTIOXIDANT
Prin continutul in antioxidanti si resveratrol murele au rolul de a reduce stresul odixativ si de a preveni un numar mare de boli care au la baza acest stres: ateroscleroza, bolile de inima, cancerul etc.

MURELE INTARESC SISTEMUL IMUNITAR
Prin continutul de vitamine, minerale si oligoelemente, precum si proteine murele intaresc sistemul imunitar. De asemenea substantele continute de mure au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene.

MURELE DETOXIFICA FICATUL
Ficatul are nevoie de multe vitamine si minerale si de cat mai putine substante nocive pentru a functiona optim. Murele au un rol important in detoxifierea hepatica si previn ficatul gras (steatoza hepatica).

MURELE COMBAT CONSTIPATIA SI AMELIOREAZA HEMOROIZII
Prin continutul ridicat in fibre, murele stimuleaza detoxiferea colonica si peristaltica intestinala, adica miscarile musculaturii intestinale astfel ca materiile fecale restante se elimina usor, combatand constipatia si detoxifiind local prin impiedicarea ramanerii materiilor fecale pe un timp indelungat, provocand local inflamatia si degradarea mucoasei intestinale si colonice.

MURELE SCAD COLESTEROLUL RAU
Murele ajuta in lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ si scad colesterolul rau: LDL-colesterol.

MURELE ACCLEREAZA VINDECREA RANILOR
Murele au un continut ridicat in tanine, astfel ca prezinta efect antiinflamator, antibacterian si antihemoragic, contractand vasele sangerande.

In medicina traditionala murele erau folosite ca pansament pentru ranile deschise superficiale, dar si pentru vanatai.

MURELE PROTEJEAZA OCHII
Prin continutul de vitamine, in special vitamina A, murele protejeaza vederea precum si ochii de patologii ca glaucom sau cataracta.

MURELE PREVIN CANCERUL
O proprietate excelenta pe care o au toate “vegetalele mov” consta in preventia cancerului. Alte alimente “mov” sunt de fapt cele care contin ca pigment resveratrolul – cel mai puternic antioxidant din natura: strugurii negri, mure, zmeura, prune, visine, afine etc.

MURELE PREVIN ANEMIA
Murele previn anemia prin continutul ridicat de acid folic, vitaina C si fier.
Consumati mure in sezonul lor, dar le puteti gasi si in “extrasezon” sub forma congelata. Consumati murele naturale si nu in preparate care se gasesc in comert, ca sucuri de mure, prajituri cu mure etc., acestea contin mai mult arome de mure si coloranti decat fructul natural.

Continutul murelor :vitamina C;antioxidanti, printre care si cel mai puternic antioxidant din lume: resveratolul;Murele contin acid folicMurele contin fier. Au un continut ridicat in magneziuMurele contin tanin ceea ce le confera un caracter astringent

Murele contin luteina care ne protejeaza ochii si pielea de razele UV, ajutandu-ne sa avem un bronz frumos

Vitamina E, Calciu, Murele contin vitamine din cmplexul B: B1, B2, B3, B5, vitamina B6, Contin fosfor, Potasiu, Sodiu, Cupru,

Murele contin seleniu, care confera o stare de bine si combate anxietatea si depresia. Murele contin zaharuri de buna calitate, proteine si foarte putine grasimi vegetale

Prin toate acestea murele devin un aliment excelent pentru sanatate.

Un articol de Iulia Dibu – Specialist nutritionist