Joseph Weider, cunoscut cu diminutivul Joe ,nascut pe 29 noiembrie 1919 la Montreal, Canada – a fost fondatorul, impreună cu fratele său mai tânar Ben, a Federației Internaționale a Culturiștilor (IFBB) și creatorul concursurilor Mr. Olympia și Ms. Olympia, cele mai importante titluri din culturismul profesionist.

El este unul din cei mai importanți promotori ai culturismului, fiind legat de toate aspectele acestuia, de la antrenament și alimentație, la organizarea și promovarea de concursuri.

El a pus bazele diviziei profesioniste din IFBB și nu în ultimul rând, Joe Weider l-a adus în Statele Unite ale Americii pe Arnold Schwarzenegger la sfârșitul anilor '60, oferindu-i acestuia un contract pentru a putea concura și trăi în America.

Înainte de a înființa IFBB-ul, Weider a publicat primul număr al revistei Your Physique ("Fizicul tău") în 1939. În 1968 numele a fost schimbat în Muscle Builder (traducere approximativă "Dezvoltă-ți mușchii").

Numele revistei a fost schimbat din nou în 1982 la Muscle & Fitness, titlu sub care apare și astăzi în peste 20 de țări. Alte reviste publicate de imperiul editorial Weider includ celebra FLEX, Shape, Men's Fitness, Living Fit, Prime Health and Fitness, Fit Pregnancy, Cooks și Senior Golfer. În 1983, Weider a fost declarat "Editorul Anului" de Asociația de Carte și Periodice din SUA.

Joe Weider și-a inceput imperiul publicistic cu suma de $7 la vârsta de 17 ani. În 2003 grupul editorial Weider a fost vândut cu suma de $350 milioane concernului AMI (American Media Inc). Unul din primii care au subliniat importanța nutriției în culturism, el a introdus o linie superioară de aparate, suplimente nutritive și echipament de culturism și fitness.

Weider a primit numeroase distincții pentru activitatea depusă în scopul educării publicului american și nu numai, pentru o viața mai activă și sănătoasă, de la diferite organizații și personalități politice ca Arnold Schwarzenegger și președintele Dwight Eisenhower.

El este și autorul mai multor cărți despre culturism, între care amintim volumele "Bodybuilding: The Weider Approach" (Culturism: metoda Weider, 1981), "Mr. Olympia: The History of Bodybuilding's Greatest Contest" (Mr. Olympia: istoricul celei mai importante competiții de culturism, 1984) și "Joe Weider's Ultimate Bodybuilding" (1989), scrisă în colaborare cu Bill Reynolds.