0%
Importanta stretching-ului in antrenamentele de forta

Stretchingul nu ar trebui considerat un exercitiu de incalzire in antrenament, pentru ca,va puteti accidenta, datorita faptului ca muschii nu sunt pregatiti suficient pentru a suporta tensiunea.

Dupa exercitii cardio sau antrenament de forta este recomandat sa intindeti controlat fiecare grupa musculara, mentinand fiecare pozitie de stretching intre 10 si 20 de secunde. Mentineti punctul de intindere in tensiune, dar nu atat de mult incat sa simtiti durere.Este important sa faceti stretching dupa fiecare activitate fizica.

Cand muschii executa un exercitiu, ca rezultat, acestia se ingusteaza si se incordeaza, iar fibra musculara se scurteaza. Intinderea muschilor ajuta la refacerea lor si la imbunatatirea flexibilitatii.

Cand aveti antrenament de forta,puteti sa faceti usoare miscari de stretching dupa fiecare set de exercitii,pentru a creste circulatia sanguina in grupa musculara respectiva, ceea ce duce la reducerea contracturilor musculare dupa antrenament si evitarea accidentarilor.

Stretchingul este o parte intergranta a unui antrenament corect si eficient. Importanta lui a devenit clara in ultimele decenii ale secolului trecut, cand diversi specialisti din domeniul sportiv au remarcat beneficiile incontestabile ale relaxarii musculare dupa antrenament. 

Exerciţiile de stretching se împart în patru categorii: 

1) Stretching activ, în care tragi de un membru pentru a întinde muşchiul respectiv. 

2) Stretching pasiv, în care laşi forţa gravitaţională să tragă de membru şi să întindă muşchiul (de exemplu: atârnatul de bară).  

3) Stretching dinamic, în mişcare, fiecare poziţie este ţinută pentru mai puţin de o secundă, de obicei foloseşte forţa centrifugă pentru a întinde un muşchi (de exemplu: rotirea braţelor sau atingerea piciorului cu braţul opus).

4) Stretching asistat, în care un coleg sau antrenor te ajută să intri în poziţie şi aplică forţă pe anumite membre pentru a întinde muşchii. 


Miscarile de tip stretching trebuie efectuate mereu dupa ce corpul este incalzit corespunzator,niciodata nu se executa miscari de streching la inceputul antrenamentului.In timpul unui antrenament de forta, in care folosim greutati mari pentru a genera hipertrofie, adica o crestere in volum si masa a muschilor, stresam foarte mult musculatura intr-un sens pozitiv.

Energia pe care o consumam vine din niste arderi interne, de obicei ale glicogenului muscular. Ca la orice ardere, exista o eliberare de energie dar si o eliminare de reziduuri, toxine ce se acumuleaza in muschi. 

Miscarile de stretching permit vascularizarea corespunzatoare a zonei, iar sangele prin proprietatile sale va prelua acele toxine si le va evacua, hranind simultan zona cu proteine atat de necesare dezvoltarii musculare.Un alt beneficiu al stretchingului este refacerea elasticitatii si alungirii fibrei musculare.

La un antrenament de forta, in special la cele cu greutati mari, fibra musculara are tendinta de a se scurta si a deveni mai rigida. Lipsa strechingului dupa antrenamentele de forta,in timp duce la o mobilitate redusa a intregului sistem osos si muscular.Întinde doar muşchii pe care i-ai lucrat în ziua respectivă pentru a evita eventualele accidentări.

Stretchingul pe un muşchi neîncălzit este asemănător cu întinderea unei bande elastice ţinută în frigider: se rupe uşor.Menţine fiecare poziţie de stretching pentru 10 secunde, apoi schimbă.

Pe măsură ce avansezi, poţi încerca 20, 30 sau chiar 60 de secunde în fiecare poziţie.


Un articol inspirat din ce se intampla doctore.ro