Mancarea pe care o consumam este "combustibilul" pur,pe care corpul nostru il utilizeaza pentru a genera energie.Asa cum focul are nevoie de lemne sau carbuni pentru a se pastra viu,tot asa,si noi avem nevoie de de mancare,pentru ca organismul sa poata functiona corespunzator. 


Oricum,obtinerea de energie este un proces complex. 


De la mancare la energie

Eliberarea de energie de pe urma alimentatiei depinde de 4 etape esentiale;

1)Digestia-dupa ce mancarea a fost inghitita,aceasta trece in tubul digestiv.Mancarea este faramitata progresiv,datorita efectelor acidului din stomac si ale enzimelor digestive din intestinul subtire,astfel ca nutrientii sa poata fi absorbiti in sange.

2)Prelucrarea alimentelor-moleculele de alimente care au fost absorbite in sange trec in faza initiala in ficat.Cateva dintre particulele de alimente sunt faramatite in continuare acolo,in timp ce altele se transforma in forme care pot fi follsite pentru a depozita"combustibilul"in jurul corpului.

3)Transportarea-dupa ce alimentele au fost prelucrate de ficat ele sunt dizolvate in sange,pentru a fi transportate in intregul corp acolo unde este nevoie de ele.

4)Metabolismul-este procesul prin care alimentele sunt "arse"cu oxigen pentru a crea energie,procesul care are loc in celulele corpului.

Corpul este alcatuit din trilioane de celule,fiecare avand capacitatea de a absorbi molecule de alimente,supunandu-le la reactii chimice care genereaza energie. Pentru a functiona eficient,aceste reactii cer o serie de nutrienti. 
Un articol din Alimentatie sanatoasa Dr.John Briffa